dimecres, 6 de febrer del 2008

Escudella i carn d'olla



Ingredients :

Per fer el caldo :

1/2 gallina
1/2 pollastre
1 peu de porc
1 os de pernil sec
100 gr cansalada
2 ossos d'espinada
2 ossos de genoll de vedella
50 gr Segí
200 g. de cigrons remullats
1 col verda
1 nap
4 pastanagues grosses
1 porro gros
fulles d'api


8 patates mitjanes
1 botifarra negre

Per la pilota :

2 botifarres de pagès
Pa sec
Llet
1 rovell d'ou
Farina
All i julivert

En una olla grossa posar tots els ingredients de la primera columna amb aigua freda i posar a bullir de 3 a 4 hores a foc no molt fort. Cal bullir tapat.

Passat aquest temps, afegim les patates senceres pelades. Bullir 10 minuts més.

Mentre bullen les patates, fem la pilota, mesclant la carn de les butifarres amb molla de pa amb llet, 1 rovell d'ou, all picat i julivert... ho barrejem tot molt bé... i fem unes pilotes amb l'ajuda de la farina perquè no s'enganxi la carn a les mans.

Afegirem les pilotes a l'escudella i deixarem bullir 10 minuts més.

Colem el resultat amb precaució dins una olla més petita i separem el que son les patates i la pastanaga per una banda i la carn per una altre.

Afegim galets o una altre pasta a la sopa i ho posem a coure.

Servir la patata, la pastanaga i la carn i tot seguit menjar la sopa.

Arròs negre de sepietes i xipironets

Ingredients:

400 g d'arròs
500 g de sípies petites
2 cebes mitjanes
1 pebrot verd
5 tomàquets madures
4 grans d'all
Oli
2 litres de fumet de peix


Netegeu les sípies, separeu i reserveu les tintes, trossegeu-les. Netegeu els xipironets.

Escalfeu oli en una cassola. Quan estigui calent, sofregiu-hi la sípia trossejada.

Quan la sípia hagi agafat una mica de color, afegiu-hi l'all picat i de seguida la ceba tallada fina, deixeu daurar una mica, tot seguit el pebrot verd trossejat i, passat un moment, els tomàquets ratllats; removeu i deixeu que tot plegat cogui una estona i que agafi color.

Quan el sofregit estigui melós, afegiu-hi els xipironets i deixeu 3 minuts justos. Afegiu 1 got de fumet de peix i deixeu coure durant uns minuts fins que redueixi completament.

Tot seguit, heu de diluir la tinta de les sípies en una mica d'aigua calenta i agregar-ho. Rectificar de sal i pebre.

Augmenteu la intensitat del foc i afegiu el fumet restant (la proporció és de 3 parts de fumet per 1 d'arròs) i afegiu l'arròs repartit homogèniament.

Coure destapat durant 14/16 minuts. Tapar passat aquest temps i deixar reposar 3 minuts perquè acabi de coure.